Podcast over de Tweede Wereldoorlog in en rond Maastricht
Zaterdag 14 september 2024 vieren we in Maastricht de vrijheid. Want op 14 september is het precies 80 jaar geleden dat het Amerikaanse leger het westelijk deel van Maastricht bevrijdde. Soldaten van de 30e Amerikaanse infanteriedivisie Old Hickory staken toen de Maas over.
Welkom bij onze podcast serie "De Tweede Wereldoorlog in en rond Maastricht".
Duik met ons mee in de fascinerende geschiedenis van deze historische stad tijdens een van de meest tumultueuze periodes van de 20e eeuw.
In deze podcast verkennen we de gebeurtenissen, verhalen en personages die Maastricht hebben gevormd tijdens de Tweede Wereldoorlog.
We nemen je mee op een reis door tijd en ruimte, waarbij we de heldendaden, tragedies en overwinningen van die tijd onderzoeken.
Ontdek hoe Maastricht werd ingenomen door Duitse troepen, hoe het verzet opbloeide in de schaduw van onderdrukking, en hoe de stad weer tot leven kwam na de bevrijding.
Leer over de Slag om Maastricht, de rol van de Amerikaanse troepen en de impact van de oorlog op het dagelijks leven van de inwoners.
Door middel van boeiende verhalen, interviews en historische feiten brengen we deze periode tot leven.
Of je nu een geschiedenisliefhebber bent, een bewoner van Maastricht of gewoon geïnteresseerd bent in het menselijke aspect van oorlog, onze podcast biedt een boeiende en meeslepende kijk op een cruciale periode in de geschiedenis van deze prachtige stad en haar omgeving.
Vanaf juli 2024 tot na de 80 jarige bevrijding op 14 september publiceren we iedere vrijdag een nieuwe podcast.
Heb je zelf ook een verhaal over de Tweede Wereld Oorlog in Maastricht en wil je dat met ons delen in een podcast neem dan contact op met
Marli: mepwillemsen@gmail.com
Harald: Haraldclose@hotmail.com
De afleveringen over De Tweede Wereld Oorlog in Maastricht:
Aflevering 1:
Nederlands.
Onze aankondiging.
YouTube
Spotify
Aflevering 2:
Nederlands.
Het interbellum.
Welkom bij een nieuwe aflevering van "Podcast Historisch Maastricht". We nemen jullie mee terug naar een van de donkerste periodes in de geschiedenis van onze stad: de Tweede Wereldoorlog. Maar voordat we dieper ingaan op de gebeurtenissen in Maastricht zelf, willen we eerst de bredere context schetsen. Wat was de aanleiding tot de Tweede Wereldoorlog? En wat gebeurde er in de periode tussen de Eerste en Tweede Wereldoorlog, het interbellum? Deze periode, tussen 1918 en 1939, was ook voor Maastricht een tijd van verandering en aanpassing. Luister mee, we interviewen Erik van Rijsselt die als vrijwilliger veel kennis heeft opgedaan over deze periode. Volgende keer duiken we dieper in de bezetting en de ervaringen van de mensen in onze stad tijdens deze donkere jaren. Tot dan!
Aflevering 3:
Nederlands.
De inval.
Het is 10 mei 1940. Het is een vroege vrijdagochtend wanneer de rust in Maastricht abrupt wordt verstoord. Duitse troepen steken de grens over en vallen Nederland binnen. De stad Maastricht, gelegen aan de strategisch belangrijke Maas, wordt een van de eerste doelwitten van de Duitse Blitzkrieg. De aanval komt niet geheel onverwacht; ondanks de Nederlandse neutraliteit in de jaren voorafgaand aan de oorlog, was de dreiging van een Duitse invasie altijd aanwezig geweest. De Nederlandse soldaten proberen de Duitse opmars te vertragen en zo veel mogelijk schade aan de vijand toe te brengen. Maar de Duitse troepen zijn goed voorbereid en zwaar bewapend, en de Nederlandse verdediging kan niet lang standhouden. Tegen het einde van de ochtend van 10 mei is Maastricht volledig in Duitse handen. De stad wordt bezet, en een periode van vijf jaar van Duitse overheersing begint. De inwoners worden geconfronteerd met de harde realiteit van een bezetting: avondklokken, voedseltekorten, censuur en het verlies van vrijheden. Duitse soldaten patrouilleren door de straten, en de stad moet zich aanpassen aan de nieuwe machthebbers. Erik van Rijsselt verteld vol passie over deze tijd, hij heeft zijn informatie uit verschillende archieven. Luister en beleef de inval.
Aflevering 4:
Nederlands.
Interview met Jacques Huinck.
We duiken diep in een van de donkerste periodes van Maastricht: de Tweede Wereldoorlog. Deze keer doen we dat niet via geschiedschrijving of feiten. Nee, we gaan op reis door de ogen van een kind dat de oorlog in Maastricht zelf heeft beleefd. In onze nieuwste aflevering verwelkomen we Jacques Huinck, een Maastrichtenaar die als kind de oorlogsjaren doorstond en die herinneringen tot op de dag van vandaag scherp in zijn geheugen heeft gegrift. Wat zijn verhaal zo bijzonder maakt? Jacques was niet zomaar een kind dat de gebeurtenissen onderging; hij werd een jonge chroniqueur van zijn tijd.
Nu, vele jaren later, delen we zijn verhaal met jullie. Jacques neemt ons mee terug naar die onzekere dagen. Hij vertelt over de spanning die door de stad zinderde toen de bezetters naderden, de stilte voor de storm, de enorme knallen bij het opblazen van de Maasbruggen. Wat Jacques' verhaal zo krachtig maakt, is niet alleen de precisie waarmee hij zich elk detail herinnert, maar ook de emotie die zijn woorden draagt. Door zijn tekeningen en aantekeningen weten we nu nog precies hoe Maastricht eruitzag door de ogen van een kind dat de oorlog overleefde. Luister en beleef de oorlog in Maastricht door de ogen van een kind dat zijn verhaal nooit is vergeten.
Aflevering 5:
Nederlands.
NSB nazaten.
In deze bijzondere aflevering delen we het verhaal van Judy Cerfontaine, kleindochter van een NSB'er. Judy gaat in op deze impact van haar familiegeschiedenis en hoe deze haar leven heeft beïnvloed. In een openhartig gesprek vertelt ze over de gevoelens en dilemma's waarmee ze worstelt.
Om haar emoties een plek te geven, heeft Judy een indrukwekkend kunstwerk gemaakt: een drieluik van doeken waarin ze haar verhaal heeft geborduurd. Dit kunstwerk fungeert als een krachtige manier om haar ervaringen en gedachten te uiten. Luister mee naar deze emotionele en persoonlijke reis in de nieuwe aflevering van "Historisch Maastricht". Mis het niet!
YouTube
Spotify
Aflevering 6:
Nederlands.
Het verzet.
Luister in deze aflevering mee over het verzet in 1940-1944.
Maastricht, de eerste Nederlandse stad die in 14 september 1944 werd bevrijd, was tijdens de oorlog ook een broeinest van verzetsactiviteiten.
Het verzet in Maastricht was divers en complex. Het begon al snel na de Duitse inval in mei 1940. Terwijl de meeste mensen in eerste instantie schrokken van de snelheid en brutaliteit van de Duitse opmars, ontstonden er al gauw kleine groepen die zich begonnen te organiseren.
Wat veel mensen niet weten, is dat Maastricht, vanwege zijn strategische ligging, een belangrijke rol speelde in de smokkel van informatie en mensen. Het verzet in Maastricht herinnert ons eraan dat zelfs in de donkerste tijden, er mensen zijn die opstaan en vechten voor wat juist is.
YouTube
Spotify
Aflevering 7:
Nederlands.
Schuilen in Maastricht.
Het Verhaal van de Kazematten in de Tweede Wereldoorlog“
In de nieuwste aflevering van Podcast Historisch Maastricht duiken we in een fascinerend hoofdstuk van de Maastrichtse geschiedenis: de Kazematten. Dit indrukwekkende ondergrondse gangenstelsel, dat oorspronkelijk werd aangelegd voor militaire doeleinden, speelde een cruciale rol tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Te gast in deze aflevering zijn Jos Notermans en Lidwien van den Boorn, die samen een boeiend inkijkje geven in het leven van Maastrichtenaren die tijdens de oorlog hun toevlucht zochten in de donkere, mysterieuze gangen van de Kazematten. Ze delen verhalen over hoe de stad zich voorbereidde op bombardementen en hoe het ondergrondse labyrint een toevluchtsoord werd voor duizenden burgers.
Wat zijn de Kazematten?
De Kazematten van Maastricht zijn een complex netwerk van gangen en ruimtes die dateren uit de 16e en 17e eeuw. Oorspronkelijk werden ze aangelegd als onderdeel van de vestingwerken van de stad, bedoeld om de stad te verdedigen tegen vijandelijke aanvallen. Door de eeuwen heen werden de Kazematten uitgebreid en versterkt, met name in de periode dat Maastricht een belangrijke vestingstad was.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de Kazematten opnieuw van groot belang. De inwoners van Maastricht gebruikten ze als schuilplaatsen tijdens luchtbombardementen. De gangen boden niet alleen bescherming tegen de bommen, maar ook een plek van samenkomst en veiligheid in een tijd van angst en onzekerheid.
Informatie over de 80-jarige bevrijding van Maastricht:
Schuilen in Maastricht
Toneelstuk Kwatsj in de Katsj!
Expositie Dinghuis als luchtbeschermingsdienst
Aflevering 8:
Nederlands.
Lou Wijngaard.
Ontsnapping aan de Deportatie: Het Verhaal van Lou Wijngaard.
In de nieuwste aflevering van Podcast Historisch Maastricht duiken we diep in de aangrijpende geschiedenis van Lou Wijngaard, een joods kind uit Maastricht dat tijdens de Tweede Wereldoorlog onderdook in Brussel. In een reeks spannende en emotionele momenten wist Lou meerdere malen te ontsnappen aan deportatie naar concentratiekampen.
Armand Houben kwam na jaren vriendschap met Lou er achter dat hij joods was en na lange gesprekken met Lou, schreef hij een indringend boek over deze periode in De Tweede Wereldoorlog in Lou's leven. Het boek heeft de titel "Lou, om een lang verhaal kort te maken."
Een indrukwekkend gesprek dat je niet mag missen!
Beluister deze aflevering nu en ervaar de geschiedenis door de ogen van een kind tijdens de bezetting.
Informatie over de 80-jarige bevrijding van Maastricht:
Schuilen in Maastricht
Toneelstuk Kwatsj in de Katsj!
Expositie Dinghuis als luchtbeschermingsdienst
Aflevering 9:
Nederlands.
De Jodenvervolging.
Podcast Historisch Maastricht presenteert een nieuwe aflevering die diep ingaat op de aangrijpende geschiedenis van de jodenvervolging in Maastricht tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze aflevering belichten we het lot van de joodse gemeenschap in de stad, hun pogingen om te overleven en de impact van deze verschrikkelijke periode op de stad en haar inwoners.
Door middel van historische feiten en deskundige analyses brengt deze aflevering de tragische gebeurtenissen van destijds op indringende wijze tot leven.
Deze aflevering is een must-listen voor iedereen die meer wil weten over de lokale geschiedenis van Maastricht en de impact van de Tweede Wereldoorlog op de joodse gemeenschap in de stad.
Aflevering 10:
Nederlands.
De Kluis en het ondergronds verzet
Podcast Historisch Maastricht lanceert een nieuwe aflevering die de geheimen onthult van de kluis in de Sint Pietersberg tijdens de Tweede Wereldoorlog. In deze fascinerende aflevering interviewen we Udo Brok, dè expert op het gebied van de Sint Pietersberg en de historische kluis. We zijn ter plaatse in het Maastrichtste gangstelsel in de Sint Pietersberg gaan opnemen.
Tijdens de oorlog diende de kluis als schuilplaats voor enkele van de belangrijkste kunstwerken van Nederland, waaronder meesterwerken van Rembrandt en andere waardevolle werken uit het Rijksmuseum. In deze podcast neemt Udo Brok ons mee op een reis door de geschiedenis van deze bijzondere locatie en de cruciale rol die de kluis speelde in het beschermen van cultureel erfgoed tijdens een van de donkerste periodes uit onze geschiedenis.
Deze aflevering biedt een unieke inkijk in de ondergrondse schatten van Maastricht en het belang van de Sint Pietersberg in de oorlogsjaren.
YouTube
Spotify
Aflevering 11:
Dialect.
Interview met Frans Creemers
Podcast Historisch Maastricht lanceert een spannende en ontroerende podcastserie over de Tweede Wereldoorlog in Maastricht. In deze aflevering neemt Frans Creemers ons mee terug naar zijn jeugd, toen hij als kind opgroeide in het hart van de stad, aan de Grote Gracht, een van de drukste straten van Maastricht.
Frans deelt zijn bijzondere avonturen uit deze roerige tijd, van de angstige momenten tijdens bombardementen tot de onverwachte wendingen die het dagelijks leven in de oorlog met zich meebracht. Zijn verhalen brengen de historische gebeurtenissen in Maastricht tot leven, gezien door de ogen van een jongen die opgroeide te midden van de chaos van de oorlog.
Mis deze fascinerende blik op de lokale geschiedenis niet! Luister nu naar de avonturen van Frans Creemers en ontdek hoe het was om de Tweede Wereldoorlog te beleven in de binnenstad van Maastricht.
YouTube
Spotify
Aflevering 12:
Nederlands.
Het evacuatieplan.
Podcast Historisch Maastricht presenteert een bijzondere nieuwe aflevering, deze keer rechtstreeks opgenomen in het mysterieuze gangenstelsel Zonneberg in Maastricht, waar de temperatuur slechts 11 graden is. In deze aflevering duiken we diep in het evacuatieplan van Maastricht tijdens de Tweede Wereldoorlog.
Onze gasten, Udo Brok, Ruud Coolen, en Martha van de Ven, delen hun kennis en unieke inzichten over hoe Maastricht zich voorbereidde op mogelijke evacuaties tijdens de dreigende oorlogsjaren. Wat waren de grootste zorgen? Hoe verliep de uitvoering van het plan? En wat speelde zich af in de gangenstelsel Zonneberg?
Ontdek de verhalen van deze fascinerende locatie en luister naar dit meeslepende interview, waarin geschiedenis tot leven komt in de koele diepten van de grotten.
YouTube
Spotify